Smartphone of spiegelreflex

Smartphone of spiegelreflex?

smartphonereflexAls professioneel fotograaf zou je denken dat ik sowieso voor de reflexcamera kies. Maar dat is niet altijd het geval; vakkundige fotografie buiten of in een studio vergt voorbereiding en apparatuur, waarbij de perfecte compositie en camera-instelling nu eenmaal tijd neemt. En daarmee raak je meteen de essentie van wat een mooie foto zo sprekend kan maken: spontaniteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera, heb je een smartpone of iPhone vrijwel altijd bij de hand. Op geheel onverwachte momenten en soms de meest intieme locaties, al moet ik toegeven dat op het toilet gemaakte selfies me gestolen kunnen worden.

fotograaf-selfie

Je kunt alles delen, je mag (bijna) alles delen, maar het hoeft niet. Sommige kiekjes hou je maar mooi voor jezelf. Niet alleen ter bescherming van andermans netvlies, maar vooral ter bescherming van jezelf; het wereldwijde web reikt ver, het vergeet niets en onsmakelijke beelden kunnen je tot in lengte van jaren achtervolgen.


“Je kunt alles delen, je mag (bijna) alles delen, maar het hoeft niet.”


Denk daar ook aan als je denkt dat het grappig is om een straalbezopen vriendin of vechtende vrienden op het internet te zetten. De flaters uit mijn eigen jeugd heb ik geslagen in een tijd dat alleen een toevallige passant er getuige van was hoe ik de longen uit m’n lijf kotste en ik me er zelf de volgende ochtend niets meer van kon herinneren. Mochten zich, tijdens de ook al vergeten weg naar huis, onwelgevallige zaken hebben voorgevallen, stond dat niet een dag later in de digitale krant.

Uiteraard heb je met een professionele camera (waarvan je de mogelijkheden weet te benutten) en met kennis over fotografie en beeld, de beste middelen in huis om goede foto’s te maken. Maar deze camera heb je dus lang niet zo vaak bij je als een smartphone, waarmee tegenwoordig ook foto’s gemaakt kunnen worden, die aan goede kwaliteitseisen voldoen, als het gaat om licht en resolutie. Dus waarom dan een grotere camera meenemen? Om het lucky shot niet te missen.

high-speed-foto

Hierbij is timing essentieel; de toevallig perfecte compositie op exact het juiste moment. Hierbij ben je in het voordeel als je op zo’n moment je spiegelreflex bij je hebt in plaas van je smartphone. Het nadeel van een smartphone is de vertraging; het tijdsverschil tussen ‘op het knopje drukken’ en het moment waarop de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. In sommige gevallen heb je het dan zelfs over meer dan een seconde en is de vogel al gevlogen. Weg lucky shot, geen perfecte foto. Balen.


“Tools en skills zijn zeker belangrijk, maar niet allesbepalend.”


De kans op een mooie foto waar je tevreden over bent is vaak afhankelijk van toevalligheden. Tools en skills zijn zeker belangrijk, maar niet allesbepalend. Soms kun je zoeken tot je een ons weegt voor je het perfecte plaatje ziet, een andere keer werpt deze zich zomaar spontaan voor je voeten. Bepalend zijn dan je oog voor compositie, het aanvoelen van het moment en de spontaniteit in het beeld. Of je dat met een camera doet of je smartphone is aan jou. Heb ze zoveel mogelijk beide bij de hand, dan kun je kiezen op het moment suprême.

foto-sneek-portret-300px Albert Rijpma is fotograaf bij en oprichter van Studio Meinhart in Sneek, Friesland. Voor productfotografie, een mooi portret of sfeervolle bruidsreportage.